UKK

Usein kysytyt kysymykset
Tai no, ainakin joskus kysytyt.Mikä rahayksikkö on käytössä Cryptissä?

Kulta, hopea, pronssi. Vaihtokauppaakin käydään ja totta kai jalokivet ovat käypää valuuttaa.
Jo hopeakolikko on paljon työttömälle. Kultarahat ovat yleisempi näky aateliston ja ylimystöjen hyppysissä. Koska valuuttasuhdannetta on kyselty:

100 pronssikolikkoa = 1 hopea
100 hopeakolikkoa = 1 kulta

”Mitä jokin maksaa?”
Se riippuu täysin myyjästä, tuotteesta ja valtakunnan tilanteesta. Esimerkiksi kohtuullisen hyvä, peruskoulutettu hevonen voi hyvinkin maksaa kymmenen kultakolikkoa.

Onko Cryptissä orjuutta?

On. Orjakauppaa käydään niin ihmisten, haltioiden kuin puolueettomienkin osalta. Ihmisten orjina toimii yleensä taruolennot ja haltiat, toisinaan myös ulkomaalaiset ihmiset. Haltiat taas orjuuttavat enimmäkseen vain ihmisiä, lukuun ottamatta joitakin taruolentoja. Orjana oleminen ei todellakaan ole helppoa kummallakaan puolella ja jos haluaa henkensä pitää, on parempi myös totella omistajaa. Kukapa sitä kapinoivaa orjaa katselisi, kun uuden voi ostaa, jos vanha ”vahingossa” kuolee.
Orjakauppa käy – ihmisten osalta varsinkin – erittäin vilkkaana satamassa, jossa viedään ja tuodaan orjia laivoilla.

Mitä kieltä Cryptissä puhutaan?

Cryptissä puhutaan ns. yleiskieltä. On myös ”vieraita” kieliä, joita ei ole määritelty. Haltioilla on oma kielensä jota kutsutaan yksinkertaisesti haltiakieleksi.
Et voi kertoa, että hahmosi puhuu sujuvasti espanjaa, sillä TNFän maailmassa ei ole Espanja –nimistä maata saatikka sitten kieltä.

Saanko siis kirjoittaa esim. englanniksi?

Mielellään et. TNF on suomenkielinen roolipeli, joten pidetään se myös suomenkielisenä. Tarinanurkkaan saa luvan kanssa pistää tarinoita englanniksi, runoja saa ilman lupaakin. Mutta peleissä mielellään ei edes yhtä lausetta englanniksi. Mutta mikäli englanniksi pistät jotain, ole myös valmis suomentamaan se, mikäli kanssapelaaja ei osaa itse. Mitään muita kieliä sitten ei kannata edes käyttää. HUOM! Tämä koskee lähinnä näitä yhden lauseen englanniksi ropettamisia. Jos pelaajat haluavat kokonaisen pelin käydä englanniksi, se on sallittua. Tämä sallittiin, koska pelaajat halusivat harjoittaa englanninkielen taitojansa.
Keskusteluissa sun muissa offgame alueilla saa myös käyttää englantia, mutta yhä sillä varauksella että on valmis suomentamaan sanomansa.

”Miksi näin?”

Koska nyt vain on näin. Jokaisella ropella pitää olla yksi tyhmä sääntönsä. Jos välttämättä haluat ropettaa kieliä sekoittaen, voit toki etsiä roolipelin, jossa se on sallittua. Kielien sekoituksesta järjestettiin äänestys ja pelaajia oli enemmän vastaan, kuin puolesta.

Saanko lisätä roolipelivastaukseeni laulun sanoja?

Mielellään et. Mutta jos päätät toimia kehotusten vastaisesti, niin muista pistää offgame viestiin laulun nimi ja sen esittäjä. Kuitenkin tuntuu tyhmältä että lisäillään tarinoihin lauluja, jotka eivät välttämättä mitenkään edes sovi keskiaikaiseen maailmaan. Joten keksikää itse lurittelunne, sehän sitä aitoa luovuutta on.

Onko olemassa karttaa Cryptistä?

On.

Saanko hahmolleni oman armejan?

Lue Pikkufaktat –osio.

Onko täällä mitään sisäpiirejä, esim. ylläpitäjät pelaavat vain keskenään?

Ei tietääkseni. Itse ainakin yritän mahd. tasapuolisesti pelailla kaikkien kanssa, sitä mukaan mitä peli-ideoita syntyy. Oletan myös että kaikki moderaattorit käyttäytyvät samoin, eivätkä sulkeudu vain omiin piireihinsä.

”Mutta tuntuu, että pelaatte vain keskenänne”

Se johtuu siitä, että ideoita uskalletaan ehdotella toisille jo tutuille pelaajille. Mekin olemme vain ihmisiä, osa meistä jopa ujoja, jotka eivät uskalla mitään ehdottaa. Rohkeasti siis vain itse lähestymään moderaattoreita ja ylläpitoa, mikäli sinulla on jotain juonta mielessä!

”Tuntuu, että puhutte pulinassa vain omista sisäpiiri jutuista”

Voit aina kysyä, mistä siellä puhutaan, tai jos jokin ei valkene. Ketään ei suljeta ulkopuolelle.

Miten saan tehtyä tekstillisen linkin foorumin puolella, jos haluan esim. linkittää pelin tai hahmoesittelyn?

Näin:
Kopioi haluamasi url ja lisää se tähän koodiin:
[url=haluamasi osoite tähän] Haluamasi teksti tähän (esim hahmosi nimi) [/url]

Minä vahingossa koko Cryptin, onko tämä paha?

Ei.

Miksi hahmonpoistamisesta tarvitsee ilmoittaa ylläpidolle?

Jotta me pysymme kärryillä mitä hahmoja täällä liikkuu. Hahmolistaa pidetään yllä, joten senkin takia on hyvä ilmoittaa. Älkää poistako itse hahmoesittelyitänne ja ilmoittako vasta sitten hahmonne poistumisesta! Ylläpito poistaa esittelyt, piste.

Miksi ylläpito ei päästänyt hahmoesittelyäni läpi?

Mieti sitä. Ajat muuttuvat.
Syy hylkäämiseen kerrotaan aina hylkäyksen yhteydessä. Kannattaa siis ottaa vinkit vastaan, eikä alkaa vänkäämään.

Niin minulla olisi yhä tämä Harry Potter hahmo tässä….

Ei valmiita hahmoja kirjoista/sarjoista/leffoista/piirretyistä. Piste.

Miksi minut on bannattu keskusteluissa osiossa X?

Teit jotain väärää. Mitä? Sitä ei tiedä. Jäähy kestää jonkin aikaa, jos rike toistuu uudestaan jäähyn jälkeen, tulee lopullinen banni siihen töpöön.

Miksei pulinassa saa omaa mielipidettään kertoa jostain asiasta?

Mielipiteen saa kertoa, kunhan se ei suoranaisesti lietso ja teilaa edellisen käyttäjän mielipidettä. Sivistyneelle argumentoinnille on oma paikkansa foorumilla sen takia, että jotkut käyttäjät eivät yksinkertaisesti halua katsella ”tappelua” pulinassa.
Mielipidettä täällä ei sorreta, sille vain löytyy täysin oma paikkansa. Pulinan suurin osa käyttäjistä haluaa pitää leppoisana ja ei niin vakavamielisenä keskustelu paikkana.

Jos näen rikkeitä tapahtuvan foorumilla, mitä teen?

Jos rike tapahtuu esimerkiksi omassa pelissäsi jonkun kanssa, voit siitä huomauttaa pelin offgame viestissä vastapelaajalle. Myös keskustelujen puolella tapahtuvista rikkeistä voit ilmoittaa asianomaiselle, mutta mikäli rikkeet alkavat toistumaan, ota yhteyttä ylläpitoon tai moderaattoreihin ja selitä tilanne.

Pelasimme pelaajan X kanssa meseropen/chatropen/sähkäriropen, voimmeko lisätä niiden tapahtumat tapahtuneeksi hahmojemme esittelyyn?

Valitettavasti ei.
"What happens in Vegas, stays in Vegas."
TNF on foorumiroolipeli, johon liitytään hahmoilla, joilla saatetaan muuallakin pelata. Kuitenkin, vain se, mitä itse TNFän foorumilla pelataan, lasketaan "oikeasti" tapahtuneeksi.

Pelaaja X autohittailee pelissämme/pelaa epäreilusti/en pidä siitä mitä hän suunnittelee/pakottaa minun hahmoni omiin juoniinsa, joita en halua toteuttaa. Mitä teen?

Autohittailusta voit ilmoittaa offgame viestillä kanssapelaajalle ja todeta, ettet hyväksy sitä. Hänen on muutettava vastaustaan tai peli ei jatku. Mikäli hittailu jatkuu, voi asiasta ilmoittaa ylläpidolle/moderaattoreille, jotka puuttuvat asiaan. Mikäli moderaattoreiden/ylläpidon puuttumisesta huolimatta autohittailu jatkuu, on luvassa jäähy.

Muista, että sinä olet se, joka päättää hahmosi tarinasta. Sinun ei ole pakko suostua mihinkään, mistä et pidä. Toinen pelaaja ei voi pakottaa hahmoasi tekemään asioita, mitä sinä et halua toteuttaa.
Vaikka olisit keksinyt hienon ja eeppisen tarinan kahden hahmon välille, ei sinulla ole oikeutta vaatia sitä toteutettavaksi, jos vastapelaaja ei siihen halua hahmollaan osallistua. Myöskin, jos sinulla on hieno suunnitelma mielessä, sen jakaminen kanssapelaajan kanssa on suositeltavaa, eikä pidä yrittää ujuttaa sitä väkisin, salaa peliin mukaan.
Toista ei saa pakottaa pelaamaan pelejä, joita hän ei halua!
Mikäli koet itsesi ahdistelluksi ja väärinkohdelluksi painostamisen takia, ota yhteyttä ylläpitoon. TNF haluaa säilyttää mukavan ja rennon ilmapiirin niin yleisesti kuin yksityisesti. Mikäli joku ei nauti enää pelaamisesta, koska häntä painostetaan tekemään asioita joita hän ei halua, puuttuu ylläpito asiaan.
Painostamisen, inttämisen ja pakottamisen voi laskea kiusaamiseksi. TNF on kiusaamisvapaata aluetta.

Tunnistan pelaajan X hahmon kopioksi tästä ja tästä sarjasta, mitä teen?

Ilmoita ylläpidolle tai moderaattoreille. Me emme voi kaikkia hahmoja tunnistaa jokaisesta elokuvasta/sarjasta/kirjasta, joten apu näiden kitkemisessä on aina tervetullutta.
Kun joku jää kiinni kopioinnista, pyydetään pelaajaa joko poistamaan tahi muokkaamaan hahmoa niin, ettei se muistuta enää kopiota.

Kun huomaat kopion, lähetä yksäriä ylemmille tahoille joka sisältää:
- Linkin hahmoesittelyyn, joka on kopioitu
- Tiedot siitä, mistä hahmo on kopioitu. Sarjan/kirjan/elokuvan nimi, hahmon nimi ja hahmon mahdolliset tiedot/kuva. Kerro myös, mikä osa-alue on kopioitua (ulkonäkö, menneisyys, koko olemus).

Pienet kopioinnit eivät ole kiellettyjä. Niitä esiintyy lähes kaikissa hahmoesittelyissä. Mutta mikäli hahmo on selvästi tunnistettavissa jo olemassa olevaksi hahmoksi jostain kirjasta/sarjasta/elokuvasta, silloin on hyvä puuttua asiaan.
TNFssä "valmishahmot" ovat yhä kiellettyjä.

En ole saanut sähköpostiini tietoa tunnukseni aktivoitumisesta, missä vika?

Ylläpito mokailee. Yleensä tunnukset aktivoidaan vuorokauden sisään liittymisestä, joten jos vuorokauden sisällä et ole saanut viestiä, kokeile kirjautua foorumille. Mitä todennäköisemmin pääset sisään.
Kuitenkin, ennen kuin alat huutelemaan vieraskirjassa, kannattaa vilkaista nopeasti poissaoloilmoituksista ylläpidon poissaolot. Mikäli siellä on ilmoitusta, tunnuksen aktivoinnissa kestää yksinkertaisesti lomailun takia.
Ihmisiä mekin olemme.

Pelaaja X lisäsi uuden hahmon foorumille, mutta en näe missään että hahmo olisi hyväksytty! Miksi näin?

Jotkut pelaajat lähettävät ylläpidolle yksärillä hahmoesittelyitä, jolloin ylläpito hyväksyy nuo siten, etteivät muut niitä näe. Yksärillä hahmoesittelyjä voi lähettää vain Aksuttarelle tai Ivylle, ei kenellekään muulle. Moderaattoreilla ei ole oikeutta hyväksyä esittelyjä yksärillä.
Mikäli hahmo on täysin luvatta lisätty, puututaan asiaan. Hahmoesittely poistetaan heti huomattua foorumilta ja pelaajalle lähetetään varoitus. Hahmoesittelyitä ei saa lisätä esittelyt -osioon ennen kuin ne on hyväksytty! Emme kuitenkaan suosittele yksäreiden kautta lähetettäviä hahmoesittelyitä, ellei ole aivan pakko, esim. jos ylläpito on hakenut tiettyä hahmoa tiettyyn virkaan, sen voi lähettää yksärillä.
Mikäli teet esimerkiksi jotain sisarusta toisen pelaajan hahmolle, kannattaa sinun yksäreiden kautta toisen pelaajan kanssa sopia, onko tekemäsi hahmon esittely hyvä. Sen jälkeen voit lisätä esittelyn hyväksyntää odottamaan, mainiten esimerkiksi esittelyn lopussa, että ”pelaaja X on omalta osaltaan hyväksynyt hahmon sopivaksi omaansa”.

Vaihdoin sähköpostia ja nyt olen passivoitunut, miksi?

Foorumi automaattisesti passivoi tunnukset, joissa vaihdetaan sähköpostia. Passivoitumisesta saadaan ilmoitus ja ylläpito aktivoi tunnuksen mahdollisimman pian.


20.12.2017 HUOM!
- MunFoorumilla oli yön aikana palveluntarjoajan katko ja uudelleen käynnistys, jonka aikana foorumit eivät toimineet. Nyt jälkikäteen osa on saanut Pääsy Estetty/Rajoitettu ilmoituksia foorumille yrittäessä. Jos ette pääse näistä sivuista läpi, kuten pitäisi, ottakaa yhteyttä sivulla mainittuun osoitteeseen, MunVerkkopalvelun ylläpitoon! Foorumin ylläpito ei asialle valitettavasti voi mitään tällä hetkellä. Yhteyttä asian tiimoilta on kuitenkin otettu Munverkkopalvelun ylläpitoon ja jos uutta tietoa tulee, niin päivittelemme.