Säännöt ja ohjeet

Hyvä tietää ja varsinkin muistaa...Joten, koska kaikki eivät välttämättä tiedä tarkkaan roolipelaamisen sääntöjä, ajattelin laittaa tänne muutaman olennaisimman.

1. Kukaan ei ole voittamaton; jokaisen pystyy voittamaan.

2. Suuret autohitit ovat kiellettyjä. Et saa päättää mitä toisen hahmolle tapahtuu pelissä.
esim. Hahmo X hyökkäsi hahmo Y:n kimppuun ja lävisti tuon miekallaan. Ei näin!
vaan näin: Hahmo X hyökkäsi Hahmo Y:n kimppuun ja yritti lävistää tuon miekallaan.
Pienet autohitit ovat sallittuja, esim. hahmosi työntää vastapelaajan hahmon pois tippuvan kiven alta. Myös sovitut autohitit ovat sallittuja, esim. jos olette sopineet, että hahmonne tippuvat koskeen ja toisen hahmo pelastaa toisen, niin silloin pelastaja totta kai saa hittailla vuoroissaan. Mikäli et ole varma, saatko jotain pelissä tehdä, kysy vastapelaajalta ensin yksärillä, olisiko se hänen mielestään okei, ennen kuin teet sen.

3. Odota, että vastapelaajasi kirjoittaa ennen kuin pistät uuden kommenttisi, näin kaikilla tulee olemaan mukavaa pelatessa.

4. TNFssä ei ole pelirajoituksia, saat pelata hahmollasi niin montaa peliä kuin haluat.

5. Toisen hahmolla pelaaminen on ehdottomasti kielletty, ellet ole saanut siihen lupaa.

6. Koska tällä tarinalla on vakituinen aikakausi mille se sijoittuu, niin emmehän vedä mitään nykyajan härpäkkeitä tai keksintöjä. Jotkin hieman nykyaikaisemmat keksinnöt saatetaan hyväksyä. Jos kuitenkaan et ole varma jostain, kysy ylläpidolta.

7. Vastauksia kirjoittaessa tulisi noudattaa näitä ohjeita:

Viestit kirjoitetaan yksikön kolmannessa persoonassa, imperfektissä. ”Hän kertoi”

Tapahtumat

Kirjoitetaan normaaliin tapaan, esim.
Eräänä kauniina päivänä Lucia käveli pitkin kylän tietä, kohti kaivoa.

Ajattelu

Kirjoitetaan kursivoituna, mutta ei ole pakko jos käyttää ' - merkkiä.
esim. 'onpa kaunis päivä tänään' hän ajatteli.
Tai naamioit hahmosi ajattelun tekstiin.
esim. Hänen mielestään tänään oli erittäin kaunis ilma.

Puhuminen

Puheenvuorot pistetään sitaattien/lainausmerkkien (") väliin.
Esim. "Hei mitä kuuluu?" Hän kysyi ystävältään.
Näin kanssapelaaja tietää, mitä hänen hahmonsa pitäisi kuulla.

Pelin ulkopuolinen keskustelu

Tunnetaan myös nimellä Offgame- viesti. Nämä viestit pistetään vapaavalintaisten merkkien väliin joko ennen tai jälkeen peliviestin.
Esim. // Haluukko sä pelata vielä pitkään, mulle meinaan on ihan sama //

8. Pidetään hyvät tavat yllä, eli ei kiroilla, haukuta taikka pilata toisten peliä. Näin annat hyvä kuvan itsestäsi ja kaikilla tulee olemaan kivaa. Mutta jos kyseisiä rikkeitä ilmestyy, kommentti poistetaan välittömästi ja luvassa jäähyä.


Tunnuksista ja hahmoista

Jotta vältettäisiin turhaan ylimääräisiä tunnuksia foorumilla, tee yksi tunnus jolla pelaat monella hahmolla. Eli ei tarvitse tehdä jokaiselle hahmolle omaa tunnusta, vaan yhdellä tunnuksella pärjää hyvin. Muista myös rekisteröityä foorumille samalla nimimerkillä, jolla kirjoitit liittymisvieraskirjaan. Näin ylläpito tunnistaa sen, kuka on pyrkimässä mukaan. Nimimerkkiä voi aina vaihtaa käyttäjätiedot –osiosta foorumilla.
Ei ole hahmorajoituksia, yhdellä käyttäjällä voi olla niin paljon hahmoja kuin haluaa, mutta uudet hahmot pitää ensin hyväksyttää. Kuitenkaan emme hyväksy heti kauheaa määrää uusia hahmoja uudelta pelaajalta. Foorumilla pitää pelatakin, eikä vain tunkea hahmoja sinne. Ensimmäinen hahmoesittely yleensä päästetään läpi, mutta seuraaviin hahmoesittelyihin sinun pitää todella panostaa. Myöskään liittyjältä ei oteta uusia hahmoja, ellei pelaaminen näytä sujuvan (ei pelaa ollenkaan tai vastaukset liian lyhyitä).


Hahmoesittelyistä
Hahmoesittelyn tekeminen on helppoa, eikö? No, jostain syystä se ei tunnu kaikille olevan. Tässä nyt muutama ohje, kuinka teet kelpuutettavan hahmoesittelyn.

Perustiedot
Muista mainita hahmoesittelyssä perustiedot. Nimi, sukupuoli, ikä, rotu, puolue, ulkonäkö, luonne, menneisyys. Nuo asiat on parasta miettiä kunnolla ja pitkään.
Ulkonäkö pitää mainita erittäin tarkkaan, ellei ole kuvaa. Mitä parempi kuvailu, sitä paremman kuvan kanssapelaajatkin saavat hahmostasi.
Luonnetta kuvaillessa kannattaa käyttää mielikuvitustaan ja kuvitella miten hahmo eri tilanteissa reagoisi, miten hän reagoi eri rotujen suhteen jne. Ei riitä pelkästään "iloinen ja leikkisä" tai "vihainen ja kärttyisä". Hieman enemmän kuvailua, kiitos.
Menneisyys kuuluu samaan sarjaan luonnekuvailun kanssa. Menneisyydestä kannattaa kertoa mahdollisimman paljon. Lyhyet "eli normaalin perhe-elämän ja lähti sitten omilleen, nykyään kulkee yksin"- esittelyt ovat tylsiä, eivätkä kovin luovia. Roolipelaajalla pitäisi olla sen verran mielikuvitusta että osaisi kertoa edes jotain hahmonsa menneisyydestä.

Loogisuus
Loogisuus hahmoesittelyissä on erittäin suotavaa. Epäloogiset ja yli ymmärryksen käyvät hahmoesittelyt eivät varmana pääse läpi. Esim. normaali koira muuttuu ihmiseksi tuosta vain. Miten se on mahdollista? Ei mitenkään. Mutta jos koiralla on jokin taikaesine tai koira on ollut velhon tai muut taikuutta osaavan henkilön kanssa tekemisissä ja sitä kautta oppinut muuttamaan muotoaan, se on hyväksyttävää, vaikka siltikin menee yli ymmärryksen.. mutta hei, eletäänhän TNF:ssä fantasiamaailmassa.

Pelinäyte
Pelinäyte ei ole TNF:ssä pakollinen, mutta antaa plussaa. Paras pelinäyte tietenkin olisi pelinäyte, joka koskee hahmoa, jolla olet liittymässä.

Hahmoesittelyn pituus
Mitä pidempi, sen parempi, niinhän? Toisinaan myös lyhyempi, mutta kattava esittely riittää. Hahmoesittelyn ei tarvitse olla romaani, mutta sen täytyy sisältää kaikki tarvittavat tiedot ja sen pitää olla täydentävä. Vähän kun mielikuvitustaan käyttää niin saa helposti jopa A4:sen kokoisen paperin täyteen tekstiä. Vähimmäispituus on kuitenkin noin kaksikymmentä virkettä per kohta (luonne, menneisyys, ulkonäkö)!

Kohtuus kaikessa
Hahmoesittely kannattaa tehdä kohtuuden rajoissa. Hahmo ei voi olla voittamaton, täysin kuolematon tai muuten vain ylitsevuotavan vahva, varsinkaan ilman mitään erityistä syytä. Myöskään hahmo ei voi olla monen ammatin taitaja, ellei sitä ikääkin ole kertynyt.. ei kukaan 20-vuotiaskaan nykypäivänä osaa viittä eri ammattia siltä seisomalta täydellisesti. Eikä nuori velhonalku ole mestari syntyessään, kyllähän hänenkin täytyy kouluttautua ja oppia hallitsemaan voimiaan.

Muutama kielto ja täsmennys

"Mikä taruolento voisin olla? mitä taruolentoja on olemassa? voinko olla mikä tahansa taruolento?"

Voit pelata millä tahansa taruolennolla, kunhan se vain sopii keskiajan kulisseihin. Rotu saa olla myös oma keksimäsi. Kuitenkin, tässä muutama rajoite hahmojen suhteen:

Kielletyt rodut
- Dinosaurukset (nämähän eivät ole taruolentoja. Dinosaurusta muistuttavat taruolentolajit hyväksytään tietyissä määrin.)
- Jumalat
- Itse keksityt rodut, jotka ovat täysin voittamattomia ja ylitsevuotavan vahvoja.
- Saatana /Lucifer /perkele /muu "superpaha".
- Robotit ja muut "tulevaisuuden" örrimörriäiset.
- Zombit (elävätkuolleet hyväksytään jossain määrin)
- Avaruusoliot (tietyissä rajoissa voidaan tehdä poikkeuksia. Kuitenkin, planeetalta toiselle matkaaminen vaatisi jonkinlaista teknologiaa, mitä emme halua sekoittaa keskiaikafantasiaan)

Kaikki muut ovat sallittuja, mutta ylläpidolla on oikeus pyytää pelaajia muuttamaan tai määrittelemään uudestaan hahmojen taitoja tai rotuja, mikäli tarve tulee. Saat myös tuoda tietyistä tarinoista peräisin olevia rotuja, kunhan mainitset niiden alkuperän ja et tuo liikaa sen tarinan/kirjan/sarjan/elokuvan kulttuuria hahmosi mukana TNFään.

”Miten määrittelen jonkin rodun hahmon? Mitä taitoja tuolla voi olla? Voinko itse keksiä jo olemassa olevalle rodulle uusia taitoja tai poistaa joitakin?”

Saat aivan itse päättää, mitä hahmosi osaa ja mitä ei, rodusta riippumatta. Jotkin rotuominaisuudet ovat enemmän tai vähemmän pakollisia. Näihin kuuluu esimerkiksi vampyyrien heikkoudet pyhille esineille ja palaminen auringossa. Tai demonien heikkous pyhille esineille.
Mikäli olet tekemässä eläimeksi laskettavan hahmon, kuten esimerkiksi yksisarvisen, saat itse päättää osaako tuo puhua vai ei. Yleensä nämä eläimiksi/ratsuiksi/lemmikeiksi laskettavat taruolentorodut ovat myös käytökseltään eläimellisiä, mutta poikkeuksia löytyy. Kuten esimerkiksi lähes aina pelattavat lohikäärmehahmot osaavat kommunikoida puhuen, kun taas ”ei pelaajan hahmot” (NPC) ovat käytökseltään petomaisia ja arvaamattomia.


Kielletyt tittelit
- Prinssi/prinsessa
- Kuningas/kuningatar/Monarkki
Nämä tittelit eivät ole sallittuja, ellei ole saanut erikoislupaa! Piste.

Muita titteleitä saa käyttää vapaasti, erikoistitteleitä lukuun ottamatta (kuten esimerkiksi eliittikenraali – tittelit tai mikä tahansa titteli, johon liittyy sana kuninkaan, esim. kuninkaanvelho). Ylläpito toisinaan etsii tiettyihin titteleihin tai paikkoihin hahmoja. Mikäli kiinnostut jostain, ota yhteyttä ylläpitoon joko yksityisviestillä foorumin kautta tai sähköpostilla (Aksutar).

Kiellettyjä ovat myös...
- Valmiit hahmot. Eli kaikki elokuvien, sarjojen ja kirjojen hahmot ovat kiellettyjä. Sen verran pitää olla luovuutta, että osaa luoda oman hahmon.
- Suorat kopiot valmiista hahmoista. Eli et voi ottaa elokuvasta/sarjasta/kirjasta hahmoa ja muuttaa tuolle vain nimeä ja vähän luonnetta.Kun olet lukenut Pelinjuonen, Pikkufaktat ja Ohjeet pelaamiseen osiot, olet valmis liittymään TNFään. Jos kuitenkin haluat tutustua paremmin Cryptiin ennen liittymistäsi, voit siirtyä lukemaan tarkempia tietoja Maailmasta – osioon.


20.12.2017 HUOM!
- MunFoorumilla oli yön aikana palveluntarjoajan katko ja uudelleen käynnistys, jonka aikana foorumit eivät toimineet. Nyt jälkikäteen osa on saanut Pääsy Estetty/Rajoitettu ilmoituksia foorumille yrittäessä. Jos ette pääse näistä sivuista läpi, kuten pitäisi, ottakaa yhteyttä sivulla mainittuun osoitteeseen, MunVerkkopalvelun ylläpitoon! Foorumin ylläpito ei asialle valitettavasti voi mitään tällä hetkellä. Yhteyttä asian tiimoilta on kuitenkin otettu Munverkkopalvelun ylläpitoon ja jos uutta tietoa tulee, niin päivittelemme.